Nieuws


Voorlichting over cyberpesten en sexting door politie

7 april 2017

Cyberpesten en sexting. Wat moet je doen als het je overkomt? De politie gaf dinsdag 4 april 2017 antwoord in het Mobile Media Lab aan onze leerlingen op het Ashram Nieuwkoop.

Bron: artikel en foto Groene Hart

Cyberpesten en sexting. Is het erger dan gewoon plagen? Wat moet je doen als het je overkomt? De politie gaf gisteren antwoord in het Mobile Media Lab bij het Ashram College in Nieuwkoop.

Het Mobile Media Lab is een truck die landelijk kan worden ingezet als onderzoeksruimte, voor burgerinitiatieven, enquêtes en onderricht.

,,Wij kregen een paar dagen de beschikking over het lab’’, vertelt jeugdagent Thomas Wijsman. ,,Ik dacht dat het misschien een idee was om bij een school over cyberpesten en sexting te gaan praten.’’

Cyberpesten is pesten via internet, bijvoorbeeld via een chatprogramma als WhatsApp. Sexting is het verspreiden of delen van seksueel getinte foto’s of berichten via bijvoorbeeld mobiele telefoons.

Vragen

Wijsman wijst samen met wijkagent Angelique Schouten op de gevaren. ,,We hebben het Ashram in Nieuwkoop uitgekozen. Niet omdat het hier nou zoveel voorkomt’’, zegt Schouten, ,,maar we moesten gewoon een keuze maken.’’ Wel voegt ze eraan toe dat het in Nieuwkoop niet veel anders is dan landelijk. ,,Ook hier ben ik wel eens geweest vanwege cyberpesten.’’ In groepjes van tien komen de leerlingen naar de truck. Ze krijgen filmpjes te zien en aan de hand daarvan moeten ze op een laptop vragen beantwoorden.

,,Wordt er hier op school gepest?’’, vraagt agent Wijsman. Zeven van de tien denken van niet, terwijl er drie zijn die vinden dat er een verschil is tussen pesten en plagen. ,,Als er om gelachen wordt, dan is het toch niet erg?’’, denkt een van hen. Daar is Schouten het niet mee eens. ,,Het kan zijn dat iemand lacht, maar het eigenlijk kwetsend vindt’’, waarschuwt ze, ,,wees daar voorzichtig mee.’’

Strafbaar

Er verschijnt een filmpje waarin een meisje flirt met een klasgenoot. ,,Hij vindt je leuk’’, zegt haar vriendin. Even later komt het meisje van het toilet, doet haar kleding goed en stuurt een foto naar die klasgenoot. Eenmaal terug in de klas hoort ze alle mobieltjes afgaan. Haar foto gaat rond. De agenten vertellen dat dit strafbaar is.

,,Het is kinderporno”, aldus Wijsman. ,,Niet alleen het verspreiden is strafbaar, maar ook het maken.’’ Hij waarschuwt dat elke telefoon, laptop en computer een unieke code heeft, waarmee je daders altijd kunt traceren. ,,Ook als iemand hier woont en het bijvoorbeeld in Groningen gepost heeft.’’

Een aantal jongeren vertelt in een openhartig filmpje over hoe ze gepest werden om hun uiterlijk, hun kleding, hun stem of hun geaardheid, op Facebook en Skype. Bij sommigen was het zelfs zo erg dat ze niet meer wilden leven. Een paar gaven toe uiteindelijk zelf ook te zijn gaan pesten.

,,Daar schaam ik me nu voor”, zegt een van hen. ,,Praat erover met je ouders, je mentor of de politie’’,, is het advies. Een jongen spreekt uit ervaring: ,,Het klinkt misschien stom, maar er is licht aan het eind van de tunnel.’’ 

« ga terug