Activiteiten

Dans, muziek, cultuur & sport komen allemaal terug in ons activiteitenpakket. We houden van actie, plezier en er op uitgaan om onze leerlingen te prikkelen en actief onderwijs te stimuleren. Het is op het Ashram College niet alleen 'luisteren en leren', maar juist 'doen en leren'! 'Doen en leren' uit zich in verschillende, afwisselende activiteiten zoals: de Dag van het Geld, de Ashram Cultuurdag, de EHBO-dag, keuzevakdag, Wiskundedag en het Globaland-project.

Een greep uit ons activiteitenpakket:

De Gezonde Schooldag
Ieder jaar organiseert het Ashram College De Gezonde Schooldag voor de tweedejaarsleerlingen. De hele dag staat in het teken van gezond leven. Ouders, docenten, oud-leerlingen en professionals geven workshops die variëren van ‘weet wat je eet’, ‘gezonde snacks’ tot ‘lachyoga’ en ‘leven en sporten met een handicap’. Het Ashram College probeert tijdens de Gezonde Schooldag leerlingen niet alleen mee te geven wat gezond eten is en waarom bewegen zo belangrijk is, maar biedt ook workshops aan waarbij het accent ligt op goed voor jezelf, elkaar en je omgeving zorgen.

De Ashram Colleges
Een paar keer per jaar vult de aula van het Ashram College zich voor De Ashram Colleges: korte colleges van docenten, (oud-) leerlingen en een tot de verbeelding sprekende gastspreker.
De eerste editie van de Ashram Colleges in juni 2014 (met als gastspreker Diederik Jekel) was meteen een groot succes. En we gaan ermee door!
Iedereen is van harte welkom. Want leren doe je niet alleen in de schoolbanken, maar ook daarbuiten.

De grote musical
Eens in de twee jaar voeren leerlingen en docenten onder begeleiding van o.a. onze dramadocenten een grote musical op in de aula. Het is een hele happening! Alle creatieve vakken zijn in de voorbereiding betrokken. De decors en de kostuums worden door Ashrammers gemaakt. Niet alleen leerlingen kunnen onze eigen musicalsterren zien schitteren, maar iedereen die het leuk vindt is van harte welkom.  

De Goededoelenmarkt
Eenmaal per jaar organiseert het Ashram College de Goededoelenmarkt. Vertegenwoordigers van allerlei goede doelen staan klaar om de leerlingen te laten zien waar zij voor staan. Uiteindelijk kiezen de Ashram leerlingen drie goede doelen waarvoor ze tijdens onze eigen Glazen Huis-actie in december geld inzamelen. Voor de brugklasleerlingen van het vmbo is de goededoelenactie gekoppeld aan het project 'Jij de Baas'. Dit past binnen het ondernemend onderwijs dat centraal staat op het vmbo van het Ashram College.

De Debatmeesters
De debatclub van het Ashram College. Leerlingen wordt geleerd buiten hun eigen kaders te denken en hun gedachten helder te verwoorden voor anderen. Naast argumentatieve vaardigheden komen ook presentatievaardigheden aan bod. Tijdens die trainingen wordt toegewerkt naar een aantal regionale en landelijke wedstrijden, zoals het NK Scholierendebat, het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi en het Max Havelaar Toesprakentoernooi. Dat de leerlingen centraal staan, blijkt alleen al uit het feit dat een leerlingenbestuur de debatclub aanstuurt. Kan de docent een keer niet aanwezig zijn, dan wordt er gewoon gedebatteerd onder leiding van een van de leerlingen.

Wintersport
In de voorjaarsvakantie sportief genieten in de sneeuw!
Facultatief voor onze bovenbouwleerlingen.

Reizen en kampen
Brugklaskamp. Om de groepsband te versterken en ter ondersteuning van de introductietijd op het Ashram College, gaan alle brugklasleerlingen in september drie dagen op kamp in Nederland. Dit kamp wordt begeleid door de eigen mentor(en) en vakdocenten.
Ardennenkamp. Inmiddels een begrip op het Ashram. De vierde klassen havo en vwo gaan een week naar de Ardennen en werken in de buitenlucht actief aan het groepsgevoel: abseilen, vlotten bouwen, mountainbiken en vooral veel plezier!
Praag. Leerlingen uit 4 vmbo gaan in dezelfde week naar Praag.
Talenreizen. Leerlingen uit het vijfde leerjaar verdiepen zich een week lang in de taal en cultuur van een ander land waar ze verblijven bij een gastgezin. Ze kunnen kiezen uit een reis naar Londen, Parijs, Rome, Berlijn of Barcelona.