Keuzeprogramma's 

De naam zegt het eigenlijk al... een keuzeprogramma kiezen de leerlingen zelf! Brugklasleerlingen op het Ashram College volgen in de eerste en de tweede klas een keuzeprogramma. Vier uur per week volgen de leerlingen keuzevaklessen om te ontdekken waar hun interesses en talenten liggen. En heeft een leerling in een keuzeprogramma zijn passie gevonden, dan kan de leerlijn doorgezet worden in de bovenbouw. Leerzaam en cool: tijdens de keuzevaklessen komen leerlingen uit verschillende klassen en van verschillende niveaus elkaar tegen.

SportLife

Sporten is leuk én gezond voor lichaam en geest. Bij SportLife maken leerlingen kennis met zestien sporten: hockey, American football, atletiek, softbal, squash, badminton, turnen, basketball, zelfverdediging, volleybal, handbal, tennis, voetbal, golf en rugby. Er wordt naast spelinzicht en speltechniek, ook aandacht besteed aan conditie en een gezonde leefstijl.

ArtClass

De ArtClass is echt iets voor creatievelingen. Theater, dans, film, muziek en zang komen allemaal aan bod. Er hoeft dus niet gekozen te worden voor één van deze vakken, maar ze zijn allemaal opgenomen in het keuzeprogramma ArtClass. Theatervoorstellingen, tentoonstellingen en concerten worden bezocht om ervaring en inspiratie op te doen. Want samen werken leerlingen aan eigen producties. En muziek maken, decors bouwen en optreden kunnen dan natuurlijk niet ontbreken.

De Jonge Onderzoeker 

Waarom rijst deeg? Waarom is de ruimte zwart? Waarom worden alle kleuren samen wit? Vragen die bekend in de oren klinken van jonge onderzoekers. Leerlingen die kiezen voor De Jonge Onderzoeker bekijken de wereld om hen heen met een onderzoekende blik en zoeken verklaringen voor allerlei verschijnselen.

Mondo

Voor de nieuwsgierige leerling met een brede interesse in de wereld van vandaag. Binnen Mondo gaat er een wereld voor leeringen open. Er wordt gestart met een eigen bedrijfje, compleet met echt geld. Leerlingen maken bijvoorbeeld zelf een technisch ontwerp voor een niet-open-te-breken fietsslot of een echte krant voor leerlingen van groep 8. En is er een vraag, dan stapt de Mondo leerling zelf op een bedrijf of persoon af.

De Mondo leerling die havo of vwo doet kan binnen Mondo ook kiezen voor Chinees (2 uur).